Yakakent (eski adı Gümenüz/Gümenos) Samsun ilinin bir ilçesidir.
1963 yılında belediyeye kavuşurken 1991’e kadar kasaba, sonrasında ilçe olmuştur. Aynı tarihte Gümenüz adı Yakakent haline dönüşmüştür. Balıkçılık ve tütün ön plandaki ekonomi unsurları olsa da yaz mevsimlerinde binlerce turist ilçeye önemli para bırakmaktadır. Aynı zamanda bir Japon şehri olan Kushimoto’nun kardeş kentidir.

TARİH
Yakakent’in kuruluşu MÖ 200 yılına dayandırılmaktadır. Bizanslıların kurduğu bu yerleşim yerinin adı zamanında ‘kominos’ idi. Kominos yunanca ‘kafasız piskopoz’ anlamına gelmektedir. Yavuz Sultan Selim, Çaldıran seferi için Trabzon’a doğru hareket ederken Kominos’u yerle bir etmiştir. Günümüzün Yakakent’i 1800 yılında Gerze’den gelen 3-4 aile tarafından kurulmuştur.
Sonradan buraya yerleşen Türkler adını ‘Gümenüz’e çevirmişlerdir. 1893-95 yıllarında gerçekleşen Rus işgalinden kaçan doğu karadenizliler ve 1923-1924 yılları arasında Selanik’ten gelen mübadillerle Yakakent büyümüştür. Muhtarlık 1896 yılında, Belediye teşkilatı ise 1 Mart 1963 tarihinde kurulmuştur.
Belediye teşkilatının kurulması ile Gümenüz ismi, kıyı şehri anlamına gelen ‘Yakakent’ olarak değiştirilmiştir. 9 Mayıs 1991 tarihinde de ilçe olmuştur.

ULAŞIM
Yakakent’in Alaçam ile bağlantısını sağlayan yolda duble yol çalışmaları tamamlanmıştır. Gerze-Sinop arasına da denize doldurma yapılarak yol sağlanmıştır ve gidişler elverişli hale gelmiştir.

Coğrafi Konum:
Yakakent Karadeniz kıyısında Sinop il sınırı ile Samsun il sınırı arasındaki geçit noktasındadır. Samsun iline bağlı olan ilçenin Samsun’a uzaklığı 84 km. dir. Doğusunda Alaçam, Batısında Gerze, Güneyinde Canik Dağları, Kuzeyinde Karadeniz yeralmaktadır.
Yorum yaz