Ayyeg
Ayyeg

Yakakent’in yöresel el sanatları kitap haline getirilecek

2 min


176
713 shares, 176 noktalar

SAMSUN – Yakakent 
ALAÇAM-YAKAKENT YEREL EYLEM GRUBU DERNEĞİ -Yönetim kurulu üyesi (Basın Yayın Komisyonu Başkanı) Mustafa KAHYA’ nın verdiği bilgiye göre;

Yakakent ilçemizde  “UNUTULMAYA YÜZ TUTMUŞ YÖRESEL EL SANATLARIMIZI”  ortaya çıkartarak kitap haline getireceğiz.
Avrupa Biriliği Kırsal Kalkınma Politikasının ayrılmaz bir parçasını oluşturan LEADER yaklaşımı Yerel Kalkınma Strajileri kapsamındaki projelerimizi gerçekleştirmeye başladık.
Alaçam-Yakakent Yerel Eylem Grubu Derneği Basın Yayın Komisyonu tarafından hazırlanan proje ile Yakakent ilçe merkezi ve mahallelerimizde; “Unutulmaya yüz tutmuş GELENEKSEL KÜLTÜREL VE SANAT DEĞERİ OLAN MESLEK çeşitlerimizi ve sanatçıları günümüze taşımak için dijital ortamda kayıt altına alarak kitap haline getireceğiz.

Değerli Hemşehrilerimiz ;
Yakakent ilçemizde el sanatları azımsanamayacak konumdadır. Ancak ülkemizde olduğu gibi ilçemizde de, el sanatları gelişen teknoloji ve endüstriye mağlup olmuş, böylece geleneksel kültür unsurumuz olan el sanatlarımızın bir kısmı kaybolmuş, yozlaşmış veya değişikliğe uğramıştır.
Bütün olumsuzluklara rağmen, var olma savaşı veren el sanatlarınızdan Dokumacılık; halı, kilim ve bez dokumacılığı. Oymacılık; tahta kaşık, minyatür tekne yapımcılığı.
El örgücülüğü; yün çorap, iğne ve mekik oyası, dantel hasır ve zembil örücülüğü.
Ağaç İşçiliği; Sepet, küfe, beşik, yayık, minyatür tekne yapımı, kayık küreği, at eşek semeri, çocuk oyuncakları.
Kök Boyacılığı; Dokuma kilim ve makroeden hamak yapımı vb. gibi el sanatlarımızın yöremizde tespiti yapılmış bulunmaktadır. Günümüzde de bazı köylerde, yaygın olmamakla birlikte, hala kullanım amacıyla veya ihtiyaç gayesiyle üretimi yapılmaktadır.

Kıymetli Yakakentliler;
Geleneksel el sanatları, bir ülkenin kültür seviyesinin aynasıdır ve o ülkenin kültürel kişiliğinin en canlı belgelerini temsil etmektedir.
Geleneksel Türk el sanatlarının, yüzyıllardır büyük çeşitlilik içinde insanlarımızın duygularını, sanatsal beğenilerini aktarma aracı olduğu bilinmektedir.
Bir kültür unsuru olan geleneksel el sanatları, toplumun yaşam seviyesini, zekâsını, üretildikleri dönemin özelliklerini diğer bir deyişle, toplumların tarihini yansıtmaktadır. Geçmişten günümüze ulaşabilen geleneksel el sanatları; toplumun yapısına göre oluşmuş, yöresel özellikler gösteren, etnografik değerler taşıyan, çoğu sanatsal boyutta ve işlevsel olan, halk tarafından üretilen, kullanılan, alınıp satılan, bugün üretimi gelir getirebilen ürünlerimizi günümüze taşımak için dijital ortamda kayıt altına alarak kitap haline getireceğiz.

—————————————-
Abone ol – Turgay Asan – “Bak güne ve güneşe”


Like it? Share with your friends!

176
713 shares, 176 noktalar

Bu habere bir tepki vermek ister misin! Aşağıdan seç, tıkla

Şaşırdım Şaşırdım
0
Şaşırdım
Eğlenceli Eğlenceli
0
Eğlenceli
Beğenmedim Beğenmedim
0
Beğenmedim
Beğendim Beğendim
0
Beğendim
Komik Komik
0
Komik
Üzüldüm Üzüldüm
0
Üzüldüm

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

mta

Editör -Yazar