ikinci-el
ikinci-el

2. el araç fiyatları artışa geçti

1 min


154
504 shares, 154 noktalar

2022 yılının 6’ıncı ayına kadar ikinci el araç fiyatlarının artması öngörülüyor. Yıl sonu Türkiye’de 6.5 milyon 2.el araç satışı tahmin edilmekte.

Sıfır araç üretiminde çip ve hammadde krizinin 6 ile 9 ay arasında çözülebileceği ifade ediliyor. Otomerkezi CEO’su Muhammed Ali Karakaş, son dönemde araçlarda tekrar gündeme gelen fiyat artışları ile ilgili olarak şunları kaydetti:

“Yıl sonuna kadar fiyatlarda kur, faiz ve sıfır kilometredeki tedarik durumu üçgenine bağlı olarak 2.el araçlarda yüzde 20’ye kadar artış yaşanabileceğini öngörüyoruz. Yine yıl sonu pazar beklentimiz şu an için 6.5 milyon seviyesinde. Hali hazırda online platformlardaki ilan sahiplerinin ancak yüzde 10’u gerçek satıcı, reelde satışa açık ortalama 50 bin araç var, geri kalanı manipülasyon”

İkinci el araç ilanlarında ciddi bir azalma olduğunu söyleyen Karakaş “İkinci el aracı olanlar da, bayiler de son haftalarda birer birer ilanlarını kaldırdı. İlan sayılarına bakıldığında da belirgin bir düşüş gözlemleniyor. İlan sayıları ortalama 400 binden 280 bine gerilemiş durumda.Hali hazırda online platformlardaki ilan sahiplerinin ancak yüzde 10’u gerçek satıcı, reelde satışa açık ortalama 50 bin araç var” dedi.

İkinci elde de tedarik zorlaşıyor

İkinci el araç piyasasına stok kaynağı sağlayan etkenlerden birisi ise operasyonel filo kiralama şirketleri oluyor.

Sıfır araç sıkıntısı sebebiyle kiralama şirketleri de var olan araçlarını yenisi ile değiştirme yoluna gidemiyor.

Karakaş, “Kiralama şirketleri sıfır araçlarda tedarik sorunu devam ettiği için artık 1-5 yaş aralığındaki araçlarını, yerine yenisini koyamayacağı için satmaktan vazgeçti, kilometreleri artsa da kiralamaya devam ediyor. Bu da ikinci elde tedariği zorlaştıran faktörlerden sadece birisi. Yıl sonu satış beklentimiz ise 6.5 milyonla sınırlı” yorumunu yaptı.


Like it? Share with your friends!

154
504 shares, 154 noktalar

Bu habere bir tepki vermek ister misin! Aşağıdan seç, tıkla

Şaşırdım Şaşırdım
0
Şaşırdım
Eğlenceli Eğlenceli
0
Eğlenceli
Beğenmedim Beğenmedim
0
Beğenmedim
Beğendim Beğendim
0
Beğendim
Komik Komik
0
Komik
Üzüldüm Üzüldüm
0
Üzüldüm

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

mehmet aslan

Yazar - Grafiker Reklam. Web master.