ölümsüz-denizanasi
ölümsüz-denizanasi

Ölümsüz denizanası gerçek mi!

1 min


157
463 shares, 157 noktalar

Bilim insanları, gençleşme yeteneğine sahip “ölümsüz denizanası”nın genetik kodlarını çözdü.

 

İspanyol bilim insanları, sürekli olarak gençleşebilmesi nedeniyle ölümü atlatabilen bir denizanası (Turritopsis dohrnii) türünün genetik kodlarını çözmeyi başardı. Araştırmacılar, yeni keşfin insanların yaşlanmasını önlemeye yönelik çalışmalar için bir dönüm noktası olduğunu vurguladı.

ABD Ulusal Bilimler Akademisi Bildiriler Kitabı’nda (PNAS) yayınlanan yeni çalışmada, Maria Pascual-Torner, Victor Quesada ve Oviedo Üniversitesi’ndeki meslektaşları, tekrar tekrar gençleşebildiği bilinen tek denizanası türü olan Turritopsis Dohrnii’nin genetik dizisini haritaladı.

T. DOHRNİİ HAKKINDA

Diğer denizanası türleri gibi, T. Dohrnii de iki parçalı bir yaşam döngüsüne sahip. Aseksüel bir evrede deniz tabanında yaşayan canlının asli görevini gıda kıtlığı zamanlarında hayatta kalmak oluşturuyor. Koşullar uygun olduğunda, denizanası cinsel olarak çoğalıyor.

Araştırmacıların bildirdiğine göre, birçok denizanası türünün yaşlanmayı tersine çevirme ve larva aşamasına dönme kapasitesine sahip olmasına rağmen, çoğu cinsel olgunluğa ulaştıklarında gençleşme yeteneğini kaybediyor. Ancak, bu durum T. dohrnii için geçerli değil.

***
YAŞAM DÖNGÜSÜ SONSUZ BİR ÇEMBER ŞEKLİNDE DEVAM EDİYOR

Florida Oşinografi Enstitüsü‘nün direktörü Monty Graham, “Bu türün belki 15-20 yıldır evrimsel hile yapabildiğini biliyoruz. Bu hile, türe “ölümsüz denizanası” lakabını kazandırdı” diye konuştu.

Diğer taraftan çalışma, T. dohrnii’nin genetik dizisini, cinsel üremeden sonra gençleşme yeteneğinden yoksun olan yakın bir genetik kuzen olan Turritopsis rubra’nınkiyle karşılaştırarak bu denizanasını neyin farklı kıldığını anlamaya yönelikti.

Bilim insanları, T. dohrnii’nin genomunda DNA’yı kopyalama ve onarma konusunda daha iyi hale getirebilecek varyasyonlara sahip olduğunu buldu. Ayrıca telomer adı verilen kromozomların uzunluğunu korumada bu türün daha iyi olduğu görüldü. İnsanlarda ve diğer türlerde, telomer uzunluğunun yaşla birlikte kısaldığı biliniyor.

Öte yandan Graham, araştırmanın ticari bir değere sahip olmasının vakit olacağını belirterek, “Çalışmaya, bu denizanalarını öldürüp bir cilt kremine dönüştüreceğiz diye bakamayız. Araştırma, denizanalarının ölümü aldatmasına yardımcı olan süreçleri ve protein işlevselliğini anlamakla daha çok ilgili” dedi.


Like it? Share with your friends!

157
463 shares, 157 noktalar

Bu habere bir tepki vermek ister misin! Aşağıdan seç, tıkla

Şaşırdım Şaşırdım
2
Şaşırdım
Eğlenceli Eğlenceli
1
Eğlenceli
Beğenmedim Beğenmedim
0
Beğenmedim
Beğendim Beğendim
4
Beğendim
Komik Komik
3
Komik
Üzüldüm Üzüldüm
0
Üzüldüm

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

mehmet aslan

Yazar - Grafiker Reklam. Web master.