yakakent-manzarasi
yakakent-manzarasi

Yakakent’in tarihi ve kültürel değeri

3 min


157
523 shares, 157 noktalar
YAKAKENT TARİHİ:
Yakakent’in kuruluşu M.Ö. ikinci yüzyıllara dayanır. Doğu Roma İmparatorluğunun hüküm sürdüğü Anadolu’sunda Bizanslılar döneminde adı ‘Kominos’ olan yerleşim yeri, Yavuz Sultan Selimin Çaldıran Seferini yapmak üzere Trabzon’a geçerken, yöre halkının Osmanlı İmparatorluğununum tanımamasından kaynaklı Osmanlı ordusunun hışmına uğradığı rivayet edilir.
Kente daha sonra gelenlerce adı yerel şivelerle  “Gümenez” şeklinde değişime uğramıştır. Bu günkü Yakakent 1800 yılında Gerze’den tarafından gelen üç, dört aile tarafından kurulmuştur. 1893 – 1895 yıllarında Doğu Karadeniz’den gelen aileler ve 1922 yılında Selanik’ten gelen göçmenlerle Yakakent büyümüştür.
1896 yılında muhtarlık, 1 Mart 1963 yılında belediye teşkilatı kurulmuştur.
Aynı yıl Gümenez olan ismi, kıyı şehri anlamına gelen Yakakent olarak değiştirilmiştir. 9.5.1991 tarihinde Yakakent ilçe olmuştur.
COĞRAFİ KONUM:
Yakakent Karadeniz kıyısında Sinop il sınırı ile Samsun il sınırı arasındaki geçit noktasındadır. Samsun iline bağlı olan ilçenin Samsun’a uzaklığı 84 km. dir. Doğusunda Alaçam, Batısında Gerze, Güneyinde Canik Dağları, Kuzeyinde Karadeniz yer almaktadır.
SOSYO-EKONOMİK DURUMU:
      İlçe ekonomisi tarım ve hayvancılık karakterine sahip olmakla beraber; Balıkçılık ilçe ekonomisinin can damarıdır. İlçenin karakteristik tarım ürünü tütündür.
Tütün üretimi 2000 yılından sonra üretim oranları düşerek günümüzde dikimi sınırlıdır. Defne üretimi son yıllarda ilçeye kırsal kalkınma programlarıyla yerleştirilmekte ve üretici eğitimleri yapılmaktadır. Tütün üretiminin yerini alması beklenmektedir. İlçeye bağlı mahallelerde buğday, mısır ve çeltik de yetiştirilir.
 Balıkçılık; Karadeniz de avlanan her türlü balığı ve dünyaca ünlü Mersin balığını burada bulmak mümkün iken son yıllarda bu balık türü azalmış koruma altına alınmıştır.
İlçede deniz ürünlerini işleyerek balık unu ve yağı üreten bunu yem sanayine kazandıran ve aynı zamanda ihraç eden özel sektöre ait iki fabrika bulunmaktadır. Bunlardan biri Sürsan Balık unu ve yağı fabrikasıdır. Diğeri Kardes balık unu ve yağı fabrikasıdır. Kızılırmak Su Ürünleri A.Ş ye ait balık çiftlikleri de ilçe açıklarında yerleşiktir.
 Hayvancılık; İlçenin mahallelerinden Sarıgöl, Büyük Kırık, Uzunkız,  Karaaba dolaylarında küçükbaş hayvancılık önemli faaliyetlerden olup buna dayalı koyun peyniri üretimi ve peynircilik yapılmaktadır. Büyükbaş hayvan besiciliği her mahallede yapılmakta olup ekonomik önem taşımaktadır.
ULAŞIM:
İlçe Samsun – Sinop karayolu üzerinde olduğundan, Samsun ve Sinop’a her gün ulaşım yapılmaktadır. Samsun’a 84 km uzaklıktadır.
TARİHİ VE KÜLTÜREL DEĞERLERİ:
İlçedeki eski yerleşme izine Pilavtepe tümülüs’ ünde rastlanmıştır.
GEZİ VE MESİRE YERLERİ:
İlçeye 7 km. uzaklıkta Samsun – Sinop karayolu üzerinde bulunan Çamgölü  mevkii denizin, ormanla iç içe olduğu bir doğal güzelliğimizdir. Çam ağaçlarının denizle kucaklaştığı bu eşsiz sahil maviyle yeşilin en güzel uyumunu göstermektedir. Çam Gölü’nün temizliği ve işletmesi Yakakent Belediyesince yapılmaktadır.
Kozköy mahallesi mevkiindeki sahil şeridindeki de kumsallar ve doğal plajlarda ilçenin gezi ve dinlence yerlerindendir.
FESTİVAL VE ŞENLİKLER:
Yaklaşık yarım asırdır her yıl Temmuz ayında düzenlenen “Yakakent Kültür Sanat ve Deniz Oyunları Festivali” kapsamında yerel ve ulusal sanatçılarımızın katılımıyla müzik-eğlence,  kara ve deniz oyunları ve çeşitli yerel etkinlikler İlçe mahallerinde yaz aylarında Bahar şenlikleri adı altında panayır ve şenlikler düzenlenir.
FOLKLORİK DEĞERLER:
İlçe düğünleri geleneksel örf ve adetler eşliğinde oldukça eğlenceli geçer. Oyunlar davul ve zurna eşliğinde çeşitli yöresel oyunlar oynanır.
YEMEKLERİ:
En önemli yemek içli mantıdır. Kıymalı ve cevizli olarak yapılan mantı sarımsaklı yoğurtla yenir. Ördek ve tavuk etinden tirit de yapılır. İlçede denize dayalı mutfak kültürü göz ardı edilemez balığın buğulaması, tavası ve fırınlaması gibi yemekleri de görmek mümkündür. Kaynak: yakakent.gov.tr

Like it? Share with your friends!

157
523 shares, 157 noktalar

Bu habere bir tepki vermek ister misin! Aşağıdan seç, tıkla

Şaşırdım Şaşırdım
0
Şaşırdım
Eğlenceli Eğlenceli
1
Eğlenceli
Beğenmedim Beğenmedim
0
Beğenmedim
Beğendim Beğendim
2
Beğendim
Komik Komik
0
Komik
Üzüldüm Üzüldüm
0
Üzüldüm

Yorum yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

mta

Editör -Yazar